Povijest hotelijerstva

Od antike do srednjeg vijeka

Povijest hotela povezuje se s ranim biblijskim vremenima. Grčka termalna kupališta gradila su se za odmor i oporavak. Kasnije su Rimljani pak gradili vile u kojima su nudili smještaj putnicima. Oni su bili prvi koji razvili termalna kupališta u Engleskoj, Švicarskoj te Srednjem istoku. Kasnije, pojavom karavana, karavan-saraji (stanice) bili su mjesta na kojima se odmaralo na rutama Srednjeg istoka. Samostani i opatije (redovnička ustanova kojom upravlja opat ili opatica) bile su prve građevine koje su pružale odmor putnicima na regularnoj osnovi.Vjerski redovi sagradili su prva svratišta (hoteli smješteni van grada,  danas uglavnom uz autocestu; ponuda jela je ograničena i imaju manji prostor za jelo od restorana; standard se ne označava zvjezdicama), hospicije (konačište uz samostan) i bolnice koji su bili na raspolaganju onima koji su bili u prolazu. Svratišta su bila sve brojnija, no nisu još pružala uslugu prehrane. Odmorišta su pak bila mjesta na kojima su se ljudi odmarali nakon dugih putovanja. Pružala su i prihvat konja. Brojna utočišta iznikla su za hodočasnike i križare na putu za Svetu zemlju. Tada su putovanja postajala sve opasnija. Inn-ovi su se istovremeno počeli pojavljivati u većem dijelu Europe. Neki od njih ostali su poznati, kao npr. Les Trois Rois u Baselu koji datira iz srednjeg vijeka. U Kini i Mongoliji je napravljeno oko 1200 odmorišta za putnike i kurire. U Europi, preciznije u Belgiji, otvoren je inn Cour Saint Georges u Gantu, a u Engleskoj (Grantham, Lincolnshire) otvoren je The Angel Inn.

Početak hotelske industrije

U Francuskoj, početkom 15. stoljeća, zakon je zahtijevao da se hotelska poduzeća registriraju.  Engleski zakon također je uveo ista pravila za inn-ove. U to vrijeme izgrađeno je oko 1500 spa objekata u Češkoj, Carlsbad (Karlovy Vary) i Marienbad (Marianske Lazne). Tijekom tog razdoblja  je u Engleskoj registrirano više od 600 inn-ova. Njihova unutrašnja dvorišta bila su popločena s prilazom kroz lučni trijem. Spavaće sobe bile su smještene na dvije strane dvorišta, kuhinja i sobe za zajedničko korištenje bile su s prednje strane, a staje i skladišta iza. U to je vrijeme u Francuskoj objavljen prvi vodič za turiste. Hotelska industrija počela se razvijati u Europi. Karakteristične oznake visjele su na objektima koji su bili poznati po svojoj finoj kuhinji. Sredinom 18. stoljeća u Americi pojavili su se džentlmen klubovi i masonske lože, a u Engleskoj pola stoljeća prije. Za vrijeme Luisa XIV izgrađen je Place Vendome u Parizu, prvi primjer višenamjenskog objekta gdje su bili smješteni butici, uredi, apartmani i hoteli.

U 19. stoljeću hoteli su preuzeli grad

Industrijska revolucija s početkom u drugoj polovici 18. stoljeća olakšala je izgradnju hotela. Prvi hoteli u centru otvoreni su u New Yorku, a zatim u Copenhagenu. Početkom 19. stoljeća izgrađen je Royal Hotel u Londonu. Hotelski resorti počeli su cvjetati duž Francuske i Talijanske rivijere.U Japanu su niknule kuće za odmor, nazvane Ryokan. U Indiji je vlada osigurala smještaj putnicima u Dak bungalovima. Tremont house u Bostonu bio je prvi luksuzni hotel u središtu grada. Nudio je WC unutar objekta, brave na vratima i “a la carte” meni.

Hotel Holt u New Yorku prvi je hotel koji je svojim gostima pružao uslugu dizala za njihovu prtljagu. Godine 1822. Veneciji je Giuseppe Dal Niel pretvorio staru palaču u hotel i dao mu ime Le Danieli. Kad su vlakovi zamijenili zaprežni prijevoz, svratišta su počela propadati. Tijekom tog razdoblja sagrađen je Shepheards Hotel u Kairu kao rezultat potpune transformacije drevnog grada.

L’Hotel des Bergues sagrađen je u proljeće 1834. na obali jezera Geneva. Godine 1840. sagrađen je L’Hôtel des Trois Couronnes u Veveyu u Švicarskoj te Baur au Lac u Zürichu koji je u potpunosti obnovljen 1995. New York hotel u New Yorku je prvi hotel opremljen vlastitim kupaonicama. Bayerischer Hof izgrađen je u 1841., a Vier Jahreszeiten 1852. u Münchenu. Ove dva poznata objekta u potpunosti su obnovljena nakon Drugog svjetskog rata.

Le Grand Hôtel, Pariz

Inauguracija Grand Hotela u Parizu održana je 5. svibnja 1862., u nazočnosti carice Eugenie. Orkestar, u režiji Jacquesa Offenbacha, izveo je Traviatu. Zgradu je dizajnirao arhitekt Alfred Armand, u namjeri da se ukaže eliti putnika iz cijelog svijeta na na predak ostvaren pod Drugim Carstvom, u  znanosti, umjetnosti i industriji. Fasada hotela s lučnim vratima i prozorima s ogledalima, u stilu Luja XIV. koji se uklapaju u okruženje slavne operne kuće Opéra.

Najveća imena slikarstva i dekoracije sudjelovala su završetku najvećeg hotela u Europi po svojim dimenzijama, luksuzu i postrojenju. Prvi hidraulični lift instaliran je u hotelu Le Grand Hôtel. Osvjetljenje je bilo osigurano sa 4000 plamenika, a grijanje sa 18 peći i 354 ventilatora sa vrućim zrakom. Hotel je 1890. godine opremljen električnom rasvjetom. Centralno grijanje na paru uvedeno je 1901. godine i otada više nema košare s drvima na podu.

Nekoliko godina kasnije, hotel je obnovljen, a sljedeće obnove uslijedile su 1970. i 1985. godine. U međunarodni lanac hotela pridružuje se 1982. godine. Od 1992. godine opremljen je centralnim sustavom upravljanja, a u lipnju 2003. godine otvorio je svoja vrata nakon jedanaesto mjesečne obnove u vrijednosti od nekoliko milijuna dolara.

Hotel The Fifth Avenue u New Yorku je bio prvi hotel u tom periodu koji je gostima osiguravao lift.

Palmer House hotel u Chicagu bio je najveći hotel. Njegova struktura, prva takve vrste, bila je otporna na vatru.

Palais de Würtemberg u Beču je 1873. godine pretvorena je u rezidenciju uglednika te epohe nazvanu L’Hôtel Imerial. Kraljevi i kraljice postali su redoviti posjetitelji najljepšeg primjera profinjene arhitekture raskošne bečke ulice Ringstraße. Navodno je Richard Wagner za vrijeme boravka u tom hotelu skladao opere “Tannhäuser” i “Lohengrin”. Dvije godine kasnije, 1875. godine, L’Hôtel Imerial otvorio je svoja vrata i u St. Petersburgu gdje je Tchaikovsky proveo svoj medeni mjesec, a Šostakovič odsvirao sonatu za Prokofjeva u njegovom apartmanu.

Hotel Sagamore na jezeru George u državi New York bio je prvi hotel koji je u svim sobama imao struju.

 

Nastavak slijedi…

Komentiraj